Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast

Zprávu vedoucí ekipy na MČR v drezuře

2018-08-23 // naleznete níže ...

Zpráva vedoucí  východočeské ekipy z drezurního MČR v Královicích

Ve dnech 15.-19.8.2018 se v Královicích u Slaného konalo drezurní MČR. Východočeskou oblast prezentovalo 7 jezdců a 2 parajezdkyně.

Soutěž družstev měla i naše  zastoupení.   Jan Falta si k sobě přizval „přespolní pražáky“ Annu Hutter a Michala Červeného a společně byli strůjci, pro mnohé nečekaného, úspěchu v podobě pátého místa z deseti zůčastněných 3-4 členných týmů. „Družstevníci“ jezdili pouze v hale a měli soutěže rozložené do třech soutěžních dnů. Bezvadně fungoval týmový duch a bylo radost pozorovat všechny zúčastněné jak soutěží žijí J.

V kategorii juniorů, která je v posledních letech rozdělena na mladší a starší, jsme měli 3 jezdkyně.

Snažší úlohy JU absolvovala rovněž „přespolní“ východočeška Kristýna Chmelová s Bolerem. Ta, stejně jako Šárka Kosařová, přešla letos do juniorské kategorie z dětské a byly znát jezdecké chybičky. V jedenáctičlenném startovním poli obsadila deváté místo.

Starší junioři jezdí na MČR „S“ úlohy JD a JJ, ve finále vJ. Šárka Kosařová se rozhodla využít zkušeností svého Akima a odhodlaně se přihlásila do těžších úloh. Drahá chyba ve druhém kole ji z předních pozic posunula do horší poloviny třinácti starších juniorů a ani obtížný kür ji už neposunul výrazně výš. I konečné sedmé místo je pro ni povzbuzením do dalších let . Tereza Lipavská přešla letos z juniorů mladších do starších a avizovala pouze „účast do počtu“ J Věnuje se hlavně parkurovému skákání a ze skokového MČR si přivezla páté místo ze soutěže družstev. Možná právě to bylo pro její Rozárku hnacím motorem, všechno si v hlavě srovnala a předváděla s Terkou po všechny dny vyrovnané a pěkné výkony, které jim nakonec zajistily bronzovou medaili J.

V kategorii mladých jezdců se po dvouleté pauze objevila Martina Kučerová s Caletem. Ta měla premiéru v úlohách „ST“ obtížnosti a i ta se více věnuje skákání . Statečně držela krok s účastnicemi ME, které soutěž ovládly a zaslouženě získala bronz J.

Ze seniorské malé rundy se kvůli zdravotním problémům odhlásila Hanka Vojáčková, která  přijela do Královic alespoň  fandit a řešit bolavá záda.

Soutěže paradrezuristů byli s mezinárodní účastí. Východočeské jezdkyně Zuzana Fialová i Terezka Dubcová startovaly v kategorii Nezařazení. V ní se sešli pouze 3 startující. Zvítězila Zuzana Fialová, která do poslední chvíle zvažovala start kvůli zdravotním problémům svého koně Larina. Terka Dubcová se tradičně prezentovala na fjordovi jménem Finn a domů si odvezla bronzovou medaili.

Nejtěžší kategorii seniorů, která je druhým rokem rozdělena na malou a střední rundu, ovládla Libuše Mencke se Sýriem. Od letošního roku už není registrována pod naší oblastí, ale pod pražskou, ale to nic nemění na tom že jsme jí všichni moc fandili. Její jízdy byly pastvou pro oči! Svého koně předváděla v piafách, pasážích atd.v maximálním soustředění a precizně, na uzdečce a nedala soupeřům šanci. Byla nekorunovanou královnou letošního MČR!

MČR probíhalo za extrémních veder. Přesto odjížděli všichni z Královic spokojení. Pořadatelský tým vytvořil neuvěřitelné zázemí pro jezdce i koně, vše bylo promyšleno do posledního „puntíku“. Ustájení, podestýlka i seno v neomezeném množství, vody dost pro všechny i pro všechno, zásoba koleček i nářadí pro místování , prostory pro pasení a lonžování koní, informační tabule na každém rohu, perfektní povrchy, dvě haly na opracování, pořádek, čisto, útulno… Doprovodný program, společné páteční grilování, diskotéka i country kapela… Dokonce ani vlak po dobu MČR přes Královice nejezdil!!! (koleje a vysoký železný most jsou přímo nad jednou z hal a přilehlými boxy)

 Nutno podotknout, že v čele pořadatelského týmu Královického dvora, který stvořil a úspěšně rozvíjí p. Luděk Šofr, byl po dobu MČR Daniel Bejr, kterého všichni známe z jeho působení ve výcvikové stáji kladrubáků v Heřmanově Městci. O všechno se staral, trpělivě vyřizoval nejasnosti, dotazy a přání…

Děkuji jménem východočeské ekipy za krásné mistrovství v nádherném areálu i všem našim jezdcům za skvělé výkony. Děkujeme OV VčO za podporu a jednotné vybavení.

Gratuluji medailistkám Terezkám, Zuzaně i Martině a tleskám ještě jednou našemu drezurnímu družstvu J!

Jana Kosařová

© 2004-2011 Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast | All rights reserved! | Site engine by Andrej Ramašeuski