Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast

Zprávu vedoucí ekipy na MČR ve vytrvalosti

2018-09-18 // naleznete níže ...

Mistrovství České republiky ve vytrvalosti

Vytrvalost – disciplína, při které můžete hodně ztratit a ještě víc získat. Zvládat tyto extrémní vzdálenosti vyžaduje velkou dávku zkušeností a empatie ke svému koňskému partnerovi. I nepatrné zaváhání a přehlédnutí jeho problémů může mít kritické následky. Ale žádná jiná disciplína vás s vaším koněm nesblíží tolik, jako vytrvalost. Dlouhé hodiny jste odkázáni jeden na druhého a vy musíte plně věřit jemu a on vám.

Letošní vytrvalostní MČR se konalo 25.8.2018 v severočeském Slavošově. Vytrvalostní závody se v tomto místě konají pravidelně a tak závodníci věděli „do čeho jdou“ Terén je podkladově příjemný, ale poměrně zvlněný a celkové převýšení není malé a tak prověří důkladně připravenost koní.

Na start seniorské kategorie na 120 km se postavilo pět dvojic, mezi nimi i zástupce východočeské oblasti Vlastimil Rejl s klisnou Jamalou.

Mezi devíti juniory na trati 80 km byly dvě zástupkyně z východočeské oblasti a to Kateřina Vavrušková s Samantou 15 a Kateřina Kučerová s Fakirou.

Večer před startem ve vyprahlém Slavošově zapršelo a tak trať sice nebyla tvrdá, zato poměrně kluzká.

Senioři startovali v 7 hodin a závod byl rozdělený do pěti kol, z toho první dvě po čtyřiceti kilometrech a následující tři po dvaceti kilometrech. Po absolvování každého kola je kůň pečlivě vyšetřen sborem rozhodčích. Hned v první veterinární kontrole byl bohužel vyloučen Vlastimil Rejl s Jamalou. Klisna se na trati bouchla do nohy a musela skončit pro kulhání.

Soutěž na dlouhých 120 km nakonec dokončily jen dvě dvojice a to na prvním místě Michaela Jakešová s Pretoria Symphonie a na druhém místě Veronika Myslivečková s fjordským hřebcem Felskinem.

Juniorkám se dařilo o poznání lépe. Kateřina Vavrušková s Samantou 15 dokončila na šestém místě Kateřina Kučerová s Fakirou na místě sedmém.

Po loňském úspěchu Východočechů – druhé místo mezi juniory a třetí mezi seniory, je to určitě zhoršení. Nezbývá než doufat, že na MČR 2019 v Budislavicích se povede lépe.

Foto: Rostislav Smolej a Jaroslav Hurdálek


Vedoucí ekipy: Jitka Schovánková

© 2004-2011 Česká Jezdecká Federace - východočeská oblast | All rights reserved! | Site engine by Andrej Ramašeuski